Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης:
Ένα σύνδρομο που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν

Γράφει ο Θεοδόσιος Μπίσδας
Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο ΑΘηνών

Το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (ΣΠΣ) είναι μια πάθηση που προκαλείται από την ανεπάρκεια των φλεβών της πυέλου. Δηλαδή – σε απλά λόγια – οι πυελικές φλέβες παρουσιάζουν παθολογία παρόμοια με εκείνη που προκαλεί τους κιρσούς στα κάτω άκρα. Στα άτομα με ΣΠΣ, το αίμα δεν μεταφέρεται από την πύελο σταδιακά προς την καρδιά όπως φυσιολογικά θα γινόταν, αλλά παγιδεύεται μέσα στις πυελικές φλέβες οι οποίες διογκώνονται για να «αποθηκεύσουν» τον αυξημένο όγκο αίματος.

Λόγω ανατομικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, το ΣΠΣ εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες. Δεν είναι γνωστό τι ποσοστό των γυναικών επηρεάζεται από το ΣΠΣ αλλά ίσως αφορά 1 στις 7 γυναίκες (ή 1 στις 5 γυναίκες που έχουν παιδιά). Αναφέρεται πως έως το 30% των γυναικών που απευθύνονται στον γυναικολόγο τους και τελικά δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία που προκαλεί τα συμπτώματα τους μπορεί να πάσχουν από ΣΠΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτές οι γυναίκες έχουν κάνει πληθώρα εξετάσεων και έχουν λάβει διάφορες αγωγές χωρίς όμως να ανακουφίζονται τα συμπτώματα. Δυστυχώς η διάγνωση του ΣΠΣ δυσχεραίνεται από το γεγονός πως αποτελεί νεοανακαλυφθείσα πάθηση την οποία η πλειοψηφία των ιατρών δεν γνωρίζει. Το ΣΠΣ αποτελεί φλεβική πάθηση και η σωστή διάγνωση γίνεται από ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων γυναικολόγων σ την χρήση διακολπικού υπερήχου και αγγειοχειρουργών με εμπειρία στο ΣΠΣ.

Τα συμπτώματα του ΣΠΣ προκαλούνται από το βάρος και την πίεση του αίματος μέσα στις φλέβες και την πίεση που ασκούν οι φλέβες στα γειτονικά τους όργανα όπως το παχύ έντερο, το ορθό, την ουροδόχο κύστη, την μήτρα, τον κόλπο και το πυελικό έδαφος. Ανάλογα με την βαρύτητα του ΣΠΣ και τις δομές που πιέζονται από τις διατεταμένες φλέβες τα συμπτώματα ποικίλουν. Τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται και ενώ αρχικά υπάρχουν μικρές ενοχλήσεις τελικά καταλήγουν να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

· Πόνος ή δυσφορία στην πύελο κυρίως κατά την όρθια στάση

· Δυσφορία στην ουροδόχο κύστη που μπορεί να φτάσει έως και στην ακράτεια ούρων

· Δυσφορία στο παχύ έντερο παρόμοια με εκείνη του ευερέθιστου εντέρου

· Πόνος ή δυσφορία κατά την σεξουαλική επαφή που περιγράφεται ως «πόνος βαθιά μέσα στην πύελο»

· Αιμορραγία κατά την σεξουαλική επαφή χωρίς άλλη εξήγηση

· Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν κιρσοί γύρω από τα έξω γεννητικά όργανα ή κιρσοί των κάτω άκρων

 

Η διάγνωση όπως περιγράφεται πιο πάνω είναι δύσκολη αν δεν υπάρχει υψηλή υποψία για ΣΠΣ και η κατάλληλη εκπαίδευση του ιατρού. Επίσης μη χαρακτηριστικά συμπτώματα δεν βοηθούν στην σωστή διάγνωση αλλά κάτι που είναι χαρακτηριστικό – ιδιαίτερα στις βαρύτερες περιπτώσεις – είναι πως τα συμπτώματα υποχωρούν όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο σε επίπεδη επιφάνεια ή με την λεκάνη ψηλότερα από τον κορμό. Αντίθετα η παρατεταμένη όρθια στάση κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα. Εφόσον τεθεί η υποψία για ΣΠΣ, τότε η επιβεβαίωση γίνεται με αξονική, μαγνητική ή

κλασσική φλεβογραφία. Η κάθε μέθοδος χρησιμοποιείται σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ΣΠΣ, η θεραπεία γίνεται με εμβολισμό των φλεβών που παρουσιάζουν ανεπάρκεια. Ο εμβολισμός γίνεται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο μέσω παρακέντησης από τον μηρό ή το χέρι – υπό τοπική ή γενική αναισθησία. Κατά την διάρκεια της παρέμβασης και με την χρήση ειδικής ακτινολογικής απεικόνισης ένας καθετήρας προωθείται έως τις πυελικές φλέβες και επιτυγχάνεται η απόφραξη τους με την προώθηση ειδικών ινών (coils). Η χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας βοηθά στην βέλτιστη απεικόνιση αλλά και στην ελαχιστοποίηση της ακτινοβολίας κατά την διάρκεια του εμβολισμού.

Μετά τον εμβολισμό, η ασθενής παραμένει με πιεστική περίδεση για μερικές ώρες και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φύγει μετά από μερικές ώρες ή ένα 24ωρο. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο δεν απαιτείται η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής και μετά από κάποιο διάστημα γίνεται επανέλεγχος του αποτελέσματος.