Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής
Η χρήση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αντί σκιαγραφικού, σε νεφροπαθείς με κρίσιμη ισχαιμία του ποδιού, εφαρμόζεται πλέον στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Οι ασθενείς με κρίσιμη ισχαιμία του ποδιού, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά νεφρικής δυσλειτουργίας(25%, CRITISCH registry), κάτι που οφείλεται στη σύνοδο διαβητική νεφροπάθεια, στη μειωμένη ενυδάτωση του οργανισμού καθώς και στην γενικευμένη αθηροσκλήρωση.

Το επιβαρυμένο καρδιαγγειακό προφίλ των ασθενών αυτών, σε συνδυασμό με την ανατομική θέση της αγγειακής βλάβης(κυρίως στα αγγεία κάτω από το γόνατο), κάνει επιτακτική την ανάγκη για την υλοποίηση των ελάχιστα επεμβατικών ενδαγγειακών μεθόδων. Οι μέθοδοι αυτοί όμως προϋποθέτουν τη χρήση ιωδιούχου σκιαγραφικού, ως συμβατική μέθοδο απεικόνισης, το οποίο είναι τοξικό για τη νεφρική λειτουργία και μπορεί να οδηγήσει ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια σε παροδική ή πλήρη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.


Προς αποφυγή λοιπόν αυτής της επιπλοκής, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών εφαρμόζει το επονομαζόμενο “contrast-free cath lab”, το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά διοξείδιο του άνθρακα, αντί ιωδιούχου σκιαγραφικού, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή αλλεργία στο ιώδιο.

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει καμία τοξική δράση στο νεφρό και προσφέρει ισάξια ποιότητα εικόνας, όταν χορηγείται μέσω πιστοποιημένων συσκευών.