Διαβητικό Πόδι
Εισαγωγή
Ο σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Η γλυκόζη είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που αποτελούν τους μύες και τους ιστούς. Είναι επίσης η κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου. Η κύρια αιτία του διαβήτη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο διαβήτη που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής.
Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία η οποία σχετίζεται με τη συνεχή αύξηση των διαβητικών παγκοσμίως. Μέχρι το 2050 αναμένεται ένας στους επτά ανθρώπους να είναι διαβητικός, ενώ 25% αυτών των ασθενών θα αναπτύξει διαβητικό πόδι. Το γεγονός ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα διαβητικό πόδι ακρωτηριάζεται κάπου στον πλανήτη αναδεικνύει το πόσο δραματική είναι η κατάσταση και πόσο σημαντική είναι πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση του.
Η έγκαιρη πρώιμη διάγνωση της νόσου
είναι πολύ σημαντική
για την καλή έκβαση της κατάστασης και στα δύο στάδια της νόσου.
Κατανόηση του διαβητικού ποδιού
Το διαβητικό πόδι είναι το άθροισμα των επιπλοκών του διαβήτη στους ιστούς του ποδιού. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου προκαλούν σκλήρυνση και αφυδάτωση του δέρματος, αλλαγή της αρχιτεκτονικής των αρθρώσεων (πόδι Charcot), φλεγμονή των οστών (οστεομυελίτιδα), απώλεια της αίσθησης του πόνου λόγω καταστροφής των νευρικών ινών (νευροπάθεια) και το πιο σημαντικό απόφραξη των μικρών αρτηριών του ποδιού (διαβητική αγγειοπάθεια).
Ποιες είναι οι επεμβατικές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας;
Θεραπευτικές επιλογές για το διαβητικό πόδι
Δεν υπάρχει μια θεραπευτική επιλογή για τον ασθενή με διαβητικό πόδι, αλλά μια διεπιστημονική προσέγγιση από μια εξειδικευμένη ομάδα γιατρών. Ο ασθενής με διαβητικό πόδι πρέπει να ελεγχθεί από καρδιολόγο, νεφρολόγο και διαβητολόγο παράλληλα με την αγγειοχειρουργική αξιολόγηση. Εν συνεχεία θα πρέπει πάντα να ακολουθεί μια διαγνωστική αγγειογραφία είτε με ιωδιούχο σκιαγραφικό (σε ασθενείς με καλή νεφρική λειτουργία) είτε με διοξείδιο του άνθρακα (σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια). Ανάλογα με τα ευρήματα της αγγειογραφίας και με τα αποτελέσματα της υπόλοιπης κλινικής εξέτασης αποφασίζεται η καλύτερη θεραπεία ανάμεσα στην ελάχιστα επεμβατική (ενδαγγειακή, endovascular) και ανοιχτή χειρουργική μέθοδο (bypass).
Ο ρόλος του αγγειοχειρουργού
Η κλινική μας διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες στην Ελλάδα στη θεραπεία του διαβητικού ποδιού με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ακρωτηριασμών. Το μότο μας παραμένει το «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ» και για αυτόν το λόγο έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και ποδολόγων για τη φροντίδα των ασθενών τόσο κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο όσο και για τη μετεγχειρητική κατ΄οίκον περίθαλψη. Επιπλέον η ομάδα μας προσφέρει την υπηρεσία της «ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» για ασθενείς που τους έχει προταθεί ο ακρωτηριασμός του ποδιού. Σε αυτούς του ασθενείς ελέγχουμε εάν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που να αποδεικνύουν ότι κάποιο πόδι δεν μπορεί να σωθεί και σε περίπτωση που είναι τεχνικά εφικτό, επεμβαίνουμε για την διάνοιξη των αγγείων και την αποφυγή μεγάλου ακρωτηριασμού. Σε πρόσφατη δημοσίευση μας, η στρατηγική μας αυτή οδήγησε στο να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό πάνω από το 95% των ασθενών (Bisdas et al. Int J Low Extrem Wounds. 2022 Jun;21(2):174-181)!