ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Εισαγωγή

Η καρωτιδική νόσος είναι μια από τις σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες πρόκλησης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Εκδηλώνεται όταν οι καρωτιδικές αρτηρίες, οι οποίες αποτελούν τις κύριες αρτηρίες αιμάτωσης του εγκεφάλου, παρουσιάσουν στένωση ή απόφραξη. Η βλάβη των συγκεκριμένων αιμοφόρων αγγείων προκαλείται από την αθηρωματική πλάκα, η οποία είναι μια ανώμαλη προβολή και αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και ινώδη ιστό. Αυτές οι εναποθέσεις φράζουν τις καρωτιδικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος.

καρωτιδικη νοσος

Η απόφραξη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, η οποία συμβαίνει όταν διακόπτεται ή μειώνεται σοβαρά η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Ένα εγκεφαλικό στερεί από τον εγκέφαλό το απαραίτητο οξυγόνο και εξαιτίας αυτού μέσα σε λίγα λεπτά τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Η καρωτιδική νόσος αναπτύσσεται αργά.

veins veins

Η έγκαιρη πρώιμη διάγνωση της νόσου

είναι πολύ σημαντική

για την καλή έκβαση της κατάστασης και στα δύο στάδια της νόσου.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τι είναι η καρωτιδική νόσος

Κύρια αιτία για την πρόκληση καρωτιδικής νόσου είναι η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας ή αρτηριοσκλήρυνση (πάχυνση του τοιχώματος) στην κοινή και έσω καρωτίδα. Η αρτηρία αυτή βρίσκεται κάτω από το σαγόνι του ασθενούς και εκτείνεται από την αορτή μέχρι τον εγκέφαλο.

Η στένωση της καρωτίδας δεν δίνει έμμεσα συμπτώματα που να οδηγήσουν στη διάγνωση. Το μοναδικό σύμπτωμα που μπορεί να δώσει η στένωση της καρωτίδας είναι απευθείας το εγκεφαλικό επεισόδιο (παροδικό (ΤΙΑ) ή μόνιμο).

Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η υπερχοληστεριναιμία (υψηλή χοληστερόλη στο αίμα), η αρτηριακή υπέρταση (αυξημένη πίεση αίματος), ο διαβήτης και το κάπνισμα. Σπανιότερος παράγοντας είναι η ακτινοβολία στην περιοχή λόγω καρκίνου των οργάνων του τραχήλου. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η καρωτιδική νόσος οδηγεί στην επιπλοκή του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση

Δεύτερη Γνώμη